top of page

Іршавська гімназія у п’ятірці кращих

навчальних закладів Закарпаття

2006 – 2007 навчальний рік

   2006 рік  для гімназії став переломним – наш навчальний заклад увійшов до п’ятірки кращих закладів Закарпаття щорічного обласного рейтингу «Лідер року – 2006». Гімназія змагалася з такими «зубрами», як Закарпатський державний університет, Ужгородський національний університет, Ужгородський ПАДІЮН. До речі, лідеру Іршавська гімназія програла мінімальну кількість голосів.

   У непростий період становлення дуже важливим є відповідальність перед поставленими  завданнями. По-перше, гімназія може і повинна стати тим закладом, де почесно і престижно працювати, де кожен учитель може зробити успішну професійну кар’єру та підвищити педагогічну майстерність. По-друге, гімназія може і повинна стати тим закладом, де готують випускника, здатного у майбутньому зробити яскраву професійну кар’єру.

   Основною  відмінністю  гімназії серед інших навчальних закладів району є те, що тут з кожним роком покращується якість навчання. Наші учні не тільки здібні і талановиті, але й сильні. Невелика наповнюваність класів (17 учнів) сприяє тому, що кожен урок є насиченим і плідним.

   Переможці конкурсів та олімпіад – підтвердження високого рівня навчання та таланту наших педагогів та учнів: Палинчак Василина 1 місце у III етапі Всеукраїнського конкурсу «Ідея соборності України», номінація «Історія»; Гелетей Анна – 1 місце у III етапі Всеукраїнського конкурсу «Ідея соборності України», номінація «Література»; Савчур Сабіна – переможниця III етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Податки очима дітей»; Гецко Юрій – призер ІІІ етапу Всеукраїнського  конкурсу  дитячої творчості «Податки очима дітей»; Марковцій Сільвія – дев’ятиразова чемпіонка України з шашок, віце-чемпіонка України з шашок-100, віце-чемпіонка світу з шашок – 64; Балог Олеся – переможниця ІІІ етапу конкурсу творчих робіт «Взаємопорозуміння в Європі через культуру, освіту, спорт».

   У гімназії діє  допрофільна підготовка. Починаючи з 7 класу діти мають змогу випробовувати себе у різних напрямках  і уже у десятому класі, як правило, не відчувають труднощів у виборі профілю. Профілі навчання, які діють у гімназії, поки що себе виправдовують: природничий і гуманітарний. Але бажання учнів та їх батьків уважно вивчається. Для цього розроблено спеціальну програму, проводиться анкетування, з учнями працює психолог. Додаткові різноманітні факультативи відвідують усі бажаючі. Як правило, ці додаткові уроки читають фахівці. Гімназисти не тільки активно навчаються, а й відпочивають. Екскурсії, турпоходи, відвідування театрів і музеїв (м.Львів, м.Київ, м.Ужгород), вечори відпочинку – ось далеко неповний перелік сфер захоплень дітей.

   Про майбутнє своїх гімназистів турбуються як батьки, так і вчителі. Весною, у рамках Тижня профорієнтації, учні 7-А і 7-Б класів разом з класними керівниками Митровцій Л.І. та Ханас О.В. відвідали центр зайнятості м.Іршави. Працівник центру А.М. Вовканич запросила випускників у профорієнтаційний сектор, де зібрано велику кількість різних буклетів, листків та інформаційної літератури. Цікавою була бесіда в комп’ютерному класі з психологом центру Наталією Гринюк. Вона ознайомила учнів з формулою вибору майбутньої професії «Хочу. Можу. Треба.», а потім всі дружно взяли участь у анкетуванні.

   Співпраця та розуміння працівників райвідділу освіти дуже допомагає у покращенні матеріальної бази гімназії. Цього року колектив закладу отримав інтерактивну дошку, укомплектовано сучасний комп’ютерний клас, отримано мультимедійний проектор. Дуже хотілося б, щоб у власності гімназії були сучасні повністю укомплектовані навчальні кабінети, аби гімназія справді стала гімназією районного значення. Адже цього року маємо 50 учнів із інших сіл району.

   На базі гімназії було проведено районний семінар-практикум молодих керівників «Організація та форми методичної роботи». Гелетей О.І., директор, ознайомила молодих керівників району із гімназією як навчальним закладом нового типу, якісним та кількісним складом педагогічних кадрів. Про форми організації методичної робити та її структуру в навчальному закладі доповіла учасникам семінару Гецко Н.М., заступник директора з навчально-методичної роботи. Немеш Я.М., практичний психолог, розповіла про деякі аспекти психологічної служби у сприянні росту педагогічної майстерності учителів. Далі учасників семінару запросили на засідання методичного об’єднання вчителів-словесників, проведеного у формі методичного консиліуму з проблеми «Засоби і методичні прийоми удосконалення уроку формування умінь і навичок». Захист моделі уроку з української мови у 3-А класі (7 клас ЗОШ) з теми «Додаток, означення, обставини як другорядні члени речення» провела Марущинець І.С., молодий учитель української мови і літератури. Козенюк Р.В., заступник директора з виховної роботи, провела тренінг «Використання інтерактивних технологій класним керівником для диференціації групових форм роботи з учнями». Учасників семінару згодом запросили для перегляду та порівняльного аналізу творчих виступів дівчаток та хлопчиків 3-А класу  (кл. керівник Керечанин О.Я.).

   Важливу роль у зростанні методичного та професійного рівня педагогів відігравала атестація та курсова перепідготовка. Восьмеро вчителів підвищили свій кваліфікаційний рівень: Чедрик О.П, учитель зарубіжної літератури, підтвердила кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та звання «Старший учитель», Мадяр А.М., учитель англійської мови, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», Гецко Н.М., учитель української мови і літератури, підтвердила кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та їй було присвоєно звання «Учитель-методист», Бровдій І.М., учитель математики, підтвердив кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та звання «Старший учитель», Плескач І.М., учитель фізкультури, підтвердив кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», Староста Т.С., учитель фізики, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», Микитишин В.М., учитель географії, підтвердив кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та звання «Старший учитель», Онисько Н.Ю., учитель української мови і літератури, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст ІІ категорії».

   Цього року вперше на базі гімназії відбулося незалежне оцінювання знань.  Цей експеримент проходив методом випадкового числа. Обмежена кількість учасників (160) з району не дала можливості всім сильним учням гімназії потрапити у число «щасливчиків»,  їх було лише 25.

  Третіми  випускниками Іршавської гімназії стали 22 учнів 7-А класу (класний керівник Митровцій Л.І.) та 16 учнів 7-Б класу (класний керівник Ханас О.В.). З них нагороджені  золотими медалями – 8, срібною – 1.

   Випускники 2006-2007 н.р.: Алексик Оксана (золота медаль), Бабинець Ганну, Балог Олеся, Бізіля Ганна, Брич Іван, Бровді Наталія, Бровдій Яна, Веждел Наталія (золота медаль), Галас Наталія (срібна медаль), Зан Вікторія, Зан Квітка, Карабиньош Марія, Ковач Ярослава, Лендєл Віталія, Луканинець Марина, Мартинова Яна, Меренич Наталія, Онисько Іван, Попович Євгенія, Урста Дмитро, Фельцан Марина (золота медаль), Швець Світлана (золота медаль), Бобіта Богдан, Гелетей Анна (золота медаль), Главацький Андрій, Егреші Олександр, Женюх Сергій, Завидняк Михайло, Кобаль Наталія, Лендєл Діана (золота медаль), Магурська Наталія, Огар Надія, Пацкан Уляна, Пацкан Яна (золота медаль), Пирогов Сергій, Плескач Богдан (золота медаль), Федьцан Наталія, Фозекош Олеся.

   Відсоток випускників, що стали студентами вищих навчальних закладів у 2006-2007 н.р. – 100%, з них 52% навчаються на державному замовленні

Навчальний рік почався, як завжди, новими планами та новими турботами. У 15 класах навчалося 288 учнів.

       Престиж професії педагога, як і будь-якої іншої, визначає сама людина. Тому учні, які навчаються в гімназії, мають змогу не тільки здобути максимально глибокі спеціальні знання з шкільних дисциплін, але й отримати всебічне і гармонійне виховання.

        У стінах гімназії діти проводять більше часу, ніж вдома. Це накладає на нас, педагогів, додаткову функцію: так організувати перебування дітей у навчальному закладі, щоб учням було цікаво. Тому у нас було проведено так багато позаурочних заходів, які вже стали традиційними. Це і предметні та виховні Тижні, змагання, конкурси, олімпіади, благодійні акції, зустрічі із цікавими людьми, представниками районних та міських організацій, вечори відпочинку, КВК, брейн-ринги, турніри тощо.

   Започаткована співпраця та дружба з Київською гімназією №154 дала свої результати: влітку кияни відпочивали у нас, у Кам`янці, а восени наші старшокласники  їздили  у столицю до своїх друзів. Побували кияни у замках м.Ужгорода та м.Мукачева, оздоровлювалися у лікувальних басейнах Берегова та куштували власноруч спійману форель у с.Броньці.

   Літні подорожі, які організовували вчителі гімназії для киян, були дуже цікавими та оригінальними: учні та гості відвідали Гамору в с.Лисичево, де вони познайомилися із самобутніми традиціями нашого краю, скуштували національні страви та побачили діючу водяну кузню, а на згадку повезли у Київ ковані підкови «на щастя».

    У свою чергу, класні керівники 7-А та 7-Б класів Шафар Я.М. і Староста Т.С. разом із учнями привезли море вражень від поїздки у м. Київ. Це і екскурсії у  музеї, це і метро, і  нові друзі, і навіть справжній балет «Лускунчик»  П.І.Чайковського.

   Весна 2008 року запам’яталася як найменшим так і найстаршим гімназистам.

   29 травня  під звуки урочистого маршу до залу ввійшли 23 четвертокласників, їх супроводжувала улюблена вчителька Віта Миколаївна Ковач.

   Розумні оченята випускників ЗОШ І ступеня світилися щастям і гордістю – вони так багато знають, бо сумлінно вивчали протягом чотирьох років усі предмети, у тому числі й англійську мову (вчитель А. М. Мадяр). Та ще й успішно склали державну підсумкову атестацію з української мови і читання та математики (14 підтвердили вищий рівень знань, отримавши 12, 11, 10 балів).

   Надзвичайно відповідальною була весна 2008 року для старших гімназистів –  випускників. Уперше всі, хто бажає вступити до вузів ІІІ-ІVрівня акредитації, повинні були пройти зовнішнє незалежне оцінювання. 36 випускників 7-А і 7-Б класів складали ЗНО з української мови та літератури.  Надовго запам’ятають і учні, і учителі, і батьки ті хвилини шаленої радості, коли діти отримали сертифікати. Одинадцять випускників склали ЗНО з рідної мови на відмінно (11, 10 балів), а за словами учнів, балів початкового рівня не отримав ніхто, та й середніх оцінок було лише кілька.

   Важливу роль у зростанні методичного та професійного рівня педагогів відігравала атестація та курсова перепідготовка. Шестеро вчителів підвищили свій кваліфікаційний рівень: Луців Ярославі Михайлівні, учителю хімії, протокольно підтверджено кваліфікаційну категорію „спеціаліст вищої категорії” та звання „Старший учитель”, Гелетей Олесі Іванівні, учителю української мови та літератури, підтверджено кваліфікаційну категорію „спеціаліст вищої категорії” та присвоєно звання „Старший учитель”,Кириченку Валерію Федоровичу, учителю інформатики, підтверджено кваліфікаційну категорію „спеціаліст вищої категорії”, Штефаньо Наталії Василівні, учителю німецької мови, встановлено кваліфікаційну категорію „спеціаліст І категорії”, Марущинець Ірині Семенівні, учителю української мови та літератури –кваліфікаційну категорію „спеціаліст ІІ категорії”, Немеш Ярославі Михайлівні, учителю англійської мови – кваліфікаційну категорію „спеціаліст ІІ категорії”.

   Вагомих результатів досягли  учні Іршавської гімназії цього навчального року у конкурсах, олімпіадах, у захисті наукових робіт. Це - Шутка Євгенія, яка виборола ІІ місце в обласному конкурсі-захисті науково-дослідних робіт МАН, Марковці Сільвія – багаторазова призерка та 18-разова чемпіонка України, дворазова віце-чемпіонка Європи, віце-чемпіонка світу, Петро Боршош, учень 7-Б класу, та Галас Олександр, учень 5 класу – переможці районного змагання з шашок та  шахів.

   Четвертими випускниками гімназії були 20 учнів 7-Б класу (класний керівник Шафар Я. М.), 16 учнів 7-А класу (класний керівник Староста Т.С.). З них  золотими медалями нагороджені 2, а срібними – 4 гімназистів.

   Випускники 2007-2008 н.р.: Довгінко Марина, Завидняк Олена, Кучер Аліна, Луканинець Іванна, Мартин Василина, Меренич Ірина, Палинчак Василина (срібна медаль), Петрище Евеліна, Пинзеник Марина, Пинзеник Наталія, Семаль Оксана, Староста Євгенія, Терпай Євген, Трикур Ярослава, Хальзова Олександра, Химич Ірина, Боршош Петро (срібна медаль), Валящук Павло, Ваш Марина, Гецко Юрій (золота медаль), Гозда Василь, Горзов Світлана, Кабаль Сергій (золота медаль), Капітан Іванна, Конобеєва Адріана, Крайдуба Людмила, Кудацький Ігор (срібна медаль), Луцанич Василь, Костак Петро, Мартин Ірина, Мошкола Владислав (срібна медаль), Попович Валерій, Попович Сергій, Фельцан Олеся, Чедрик Сніжана, Швець Владислав.

.

bottom of page