top of page

Кроки становлення

2005 – 2006 навчальний рік

   Новий навчальний рік і учнівський, і педагогічний колективи чекали з нетерпінням. Адже навчально-виховний процес в Іршавській гімназії – це якісне поєднання самовдосконалення й саморозвитку педагогів і учнів, це постійна увага до особистості і дитини, і наставника.

   Кожний день – змістовні та цікаві уроки, кожний тиждень – тематичні лінійки, зустрічі, конкурси газет та малюнків. Уже традиційними стали Тижні знайомств, олімпійський, милосердя, історії і суспільних дисциплін, правознавства, видатних винаходів, початкового навчання, пам’яті, літератури, іноземних мов, здоров’я, рідної мови, дитячої та юнацької книги, родинний, профорієнтації, слави тощо.

   Майже щомісяця – підсумок роботи гімназистів та вчителів у дружній затишній атмосфері на вечорах. Робота гімназії – це наставництво, стажування, формування та ріст педагогічної майстерності, атестація.

Гімназисти навчалися в 15 класах: 1 клас ЗОШ – 16 учнів (класний керівник Глеба О.Ю.); 2 клас ЗОШ – 23 учнів (класний керівник Ковач В.М.); 1 клас – 16 учнів (класний керівник ), 2-А  клас – 16 учнів (класний керівник Керечанин О. Я. ),  3-А і Б класи, 18 і 15 учнів (класні керівники Мадяр А. М. та Петровцій Т. Є. ), 4-А і Б класи, 18 і 23 учнів (Чийпеш Я. І. та Чедрик О. П.), 5-А і Б класи, 17 і 17 учнів (Староста Т. С. та Шафар Я. М.), 6-А і Б класи, 22 і 16 учнів (класні керівники  Митровцій Л. І. та Ханас О. В.), 7-А і Б класи, 18 і 15 учнів (класні керівники Микитишин В. М. та Плескач І. М.). 

   Восени цього року у гімназії відбувся обласний семінар керівників рай(міськ)методоб’єднань учителів хімії, методистів районних (міських) відділів освіти Закарпатської області з проблеми «Інтенсифікація навчального процесу на уроках хімії». Вчителька Луців Я. М. провела відкритий урок з хімії у 5 класі  (9 кл. ЗОШ) на тему: «Застосування інноваційних технологій на уроках хімії».

 

   У гімназії прцюють гуртки: танцювальний, керівник Чийпеш Я. Ф., гурток кульової стрільби, керівник Галас І. І., вокальний гурток, керівник Сай М. М. Позакласна робота дозволяє дітям  всебічно розвиватися та змістовно проводити час.

   Цього року була започаткована ще одна дуже корисна і цікава справа: налагоджено співпрацю з Київською гімназією №154. Восени київські гості відпочивали на Іршавщині, а взимку іршавські гімназисти гостювали кілька днів у місті Києві.

   У ІІ етапі Всеукраїнських олімпіад учнями нашої гімназії було завойовано 34 призові місця. Кращі учні – це Алексик Оксана, учениця 6-А класу, переможець олімпіад з української мови та літератури і хімії; Горянська Злата, учениця 7-А класу, 

 

переможець з української мови і літератури, історії, права; Кабаль Сергій, учень 5-Б класу, переможець з математики; Конобеєв Ігор, учень 4-Б класу, призер з фізики; Сай Світлана, учениця 7-А класу, призер з фізики; Гелетей Анна, учениця 6-Б класу, переможець з англійської мови та призер з біології; Ракович Олександр, учень 3-А класу, призер з малювання; Бровдій Яна, учениця 6-А класу, призер ІVетапу Всеукраїнської олімпіади з правознавства та переможець з історії, призер з німецької та англійської мов. Горянська Злата стала переможцем ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу творчих робіт «Кроки майбутньої професії», номінація «Література»; Марковцій Сільвія – дев’ятиразовою чемпіонкою України з шашок, віце-чемпіонкою України з шашок-100, віце-чемпіонкою світу з шашок-64. Призерами ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад ще були Палош Олеся, учениця 7-А класу; Главацький Андрій, учень 7-Б класу; Пирогов Сергій, учень 7-Б класу; Фельцан Марина, учениця 7-А класу; Кудацький Ігор, учень 5-Б класу; Трикур Ярослава, учениця 5-А класу; Савчур Сабіна, учениця 4-А класу; Кришеник Іванна, учениця 3-А класу; Палинчак Василина, учениця 5-А класу; Гецко Юрій, учень 5-А класу; Швець Світлана, учениця 6-А класу; Матішинець Діана, учениця     класу; Плескач Богдан, учень 6-Б класу; Алексик Тетяна, учениця 7-А класу; Ломага Ростислав, учень 2 класу.

   Два роки напруженої спільної праці вчителів, учнів, їх батьків, громадськості – і суттєві позитивні зрушення в облаштуванні класів сучасними меблями у забезпеченні кожної дитини підручниками з усіх навчальних дисциплін.

   У 2005 -2006 н.р. у гімназії відбувалися засіданні науково-методичної ради на яких розглядався аналіз роботи гімназії за відповідний період, затверджувалися навчальні плани (варіативна частина), досліджувалися питання про удосконалення та пошук нетрадиційних форм проведення уроків, про стан самоосвіти педагогічних працівників, розроблялися вимоги до укладання навчально-методичних комплектів, складалися завдання для проведення І етапу конкурсів, олімпіад тощо.

   У гімназії працювало 6 методичних об’єднань,  кожне з яких проводило методичні наради та семінари-практикуми. Особливо плідною була робота вчителів гуманітарного циклу. На базі гімназії були проведені районні семінари-практикуми вчителів англійської мови та зарубіжної літератури, відкриті уроки проводили вчителі англійської мови Зейкан М.Ф. та Мадяр А.М. і вчитель зарубіжної літератури Чедрик О.П. Їх вихованці стали переможцями та призерами ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських олімпіад. Методичне об’єднання вчителів суспільних дисциплін та початкової школи, незважаючи на різнопрофільність педагогів, працювало над реалізацією проблеми логічного мислення, особистісно-орієнтованого навчання, адаптацією першокласників, роллю гри у навчанні дітей, надання допомоги лауреату конкурсу «Учитель року – 2006» Ковач В.М., учителю початкових класів. На прогностичній основі продовжив свою роботу постійно діючий семінар-практикум «Технологія сучасного уроку» (Гецко Н.М.). Розпочала свою циклічну (3 роки) роботу школа молодого вчителя. Основу її діяльності складали питання відповідності структури уроку його типу та формі проведення, слухачі школи навчалися давати самоаналіз проведених уроків тощо. Продовжувалася робота щодо обладнання кабінетів. Важливу роль у зростанні методичного та професійного рівня педагогів відігравала атестація та перепідготовка. Десятеро вчителів пройшли курси при Закарпатському ІППО, п’ятеро вчителів підвищили свій кваліфікаційний рівень: Глеба О.Ю., учитель початкових класів, підтвердила кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» протокольно, Шафар Я.М., учитель образотворчого мистецтва, підтвердила кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та їй було встановлено звання «Старший учитель», Чийпеш Я.Ф., учителю хореографії, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст ІІ категорії», Ковач В.М., учителю початкових класів, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії», Зейкан М.Ф., учителю англійської, французької, німецької мов, встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії». Зрозуміло, гімназія створювалась передусім для того, щоб забезпечити кожній дитині достатню «науково-теоретичну, гуманітарну, загальнокультурну підготовку» (із наказу МО і НУ №217 від 20.07.1995 р.). Творчий і високопрофесійний колектив педагогів забезпечує сучасний рівень навчальних досягнень гімназистів, кожен з учителів докладає максимум зусиль для роботи з обдарованими і здібними учнями. Два роки напруженої праці принесли моральне задоволення як педагогічному, так і учнівському колективам: перше (за рейтингом) місце у районних олімпіадах, перемоги у різних конкурсах, змаганнях.

   Наші вихованці вибороли 5 призових місць на ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з основ наук.

   Другими випускниками Іршавської гімназії стали 18 учнів 7-А класу (класний керівник  Микитишин В.М.) та 15 учнів 7-Б класу (класний керівник Плескач І.М.). Семеро з них було нагороджено золотими медалями, 1 – срібною медаллю.

   Випускники 2005-2006 н.р.: Алексик Тетяна (золота медаль), Березнай Євгенія, Бобович Рената (срібна медаль), Горянська Злата (золота медаль), Завидняк Наталія (золота медаль), Керечанин Антоніна, Кришеник Мирослава, Ломага Світлана (золота медаль), Луканинець Роман, Лупак Неля, Ожеледа Вікторія(золота медаль), Палош Олеся (золота медаль), Панасюк Богдан, Сай Світлана (золота медаль), Сочка Роман, Франтик Анюта, Чегіль Ельвіра, Хома Василь, Варга Лена, Жідов Юрій, Зейкан Наталія, Калій Наталія, Келемен Микола, Когут Анжеліка, Костак Неля, Коростіль Святослав, Куртинець Олександр, Меренич Марина, Повх Іван, Трикур Сергій, Чепа Петро, Хальзова Олена, Юральник Віктор.

bottom of page